7 x afvoer ontstoppen in één dag!

Uw afvoer ontstoppen binnen een dag: dát klinkt pas aantrekkelijk. Uw kinderen schreeuwen namelijk om gebruik van het toilet. Of uw partner klaagt voortdurend dat de vaat zich steeds hoger opstapelt. Of u trekt zelf de stop uit het bad en het water blijft stilstaan. Irritaties over en weer? Dat wel, maar u zit niet bij de pakken neer. Sterker nog: u gaat snel aan de slag met 7 slimme tips. 

Start met soda en heet water

 1. Vul een emmer met heet water. 
 2. Voeg huishoudsoda toe aan het water (check het pak voor de hoeveelheid)
 3. Roer het mengsel goed door.
 4. Giet het mengsel beetje bij beetje in de verstopte afvoer.
 5. Laat het mengsel een nachtje inwerken. Anders minstens een paar uur.
 6. Spoel de afvoer nog eens door met heet water (zonder soda).
 7. Check of het water weer doorloopt.

Afvoer ontstoppen met soda en azijn

Voor het oplossen van vet én kalk in een afvoer, gebruikt u soda en azijn. U mengt de twee ingrediënten samen en u giet het langzaam in de verstopte afvoer. Houd uw gezicht niet boven het mengsel, want het kan heftig bruisen en in uw ogen komen. Vervolgens wacht u een nachtje. Spoel dan een liter heet water door de afvoer en controleer daarna of het water uit de kraan weer vlot door het putje stroomt.

Gebruik afwasmiddel en heet water tegen vet

U vermoedt (of u weet het zeker) dat uw afvoer verstopt is door vetresten. Dat is geen goed nieuws, want vet vormt vaak een massieve klomp in uw afvoer. Zeker als het afkoelt. Restjes vet oplossen kan u echter lukken als u afwasmiddel gebruikt. 

 1. Vul een emmer met heet water.
 2. Voeg wat kneepjes afwasmiddel aan het water toe.
 3. Meng het geheel goed door elkaar.
 4. Giet het vocht langzaam in de verstopte afvoer.
 5. Wacht een paar uurtjes. Kijk dan of het water weer doorstroomt.

Uw afvoer ontstoppen met een plopper

U denkt erover om een plopper te gebruiken op uw verstopte afvoer. Dit kan prima, zeker als het vuil al wat is losgemaakt door een soda-mengsel (zie tip 1 en 2). Hoe u te werk gaat? U houdt het rubber van de plopper eerst onder de warme kraan. Hierna zet u de plopper op het verstopte putje. Zorg vervolgens voor een klein laagje water in de wasbak, gootsteen, douche of bad. Dit versterkt namelijk de zuigkracht van het rubber. Beweeg de plopper met kracht op en neer tot het vuil naar boven komt.

Maak de sifon schoon

Onder een wasbak of gootsteen bevindt zich altijd een sifon (of: zwanenhals). Deze buis bevat een kromming: hier blijft vaak vuil in steken. Onder uw douche of badkuip zit overigens ook een sifon, maar die is meestal weggewerkt in de vloer. Deze tips geldt dan ook vooral voor een verstopping in uw wasbak of gootsteen. Maar hoe gaat u te werk?

 1. Maak de sifon los met een schroevendraaier of waterpomptang.
 2. Haal het grove vuil uit de buizen van de sifon.
 3. Maak de sifon schoon met een sopje (gebruik warm water).
 4. Monteer de sifon zorgvuldig.
 5. Montagefout? Een sifon lekt dan snel. U heeft dan een nieuw probleem.

Ontstop uw afvoer met een ontstoppingsveer

Met een ontstoppingsveer prikt u de verstopping in uw afvoer door. Doe dit echter wel voorzichtig, want de veer schiet zo uit. Gebeurt dit, dan beschadigt u een leiding of de veer schiet zelfs door de leiding heen. Het gevolg? Een nare lekkage. Bovendien kost het u behoorlijk wat geld aan herstel. Gebruik de ontstoppingsveer dan ook alleen als u er ervaring mee heeft.

Wat gebruikt u beter niet bij afvoer ontstopping?

De verleiding is misschien groot om chemische ontstoppingsmiddelen te gebruiken. Deze middelen zijn echter schadelijk voor uw leidingen. De chemicaliën slijten het materiaal van de leidingen weg en met meer pech brandt een product door een leiding heen. U kunt zich voorstellen dat dit ook slecht is voor het milieu. Kies daarom liever voor een middel met biologische ingrediënten om uw afvoer te ontstoppen, zoals een mengsel van soda en heet water (zie tip 1).

Afvoer ontstoppen Tilburg?

Wij staan 24/7 voor u klaar!