Zelf uw riool ontstoppen: 7 tips

In uw woning of bedrijfspand stokt een afvoer. Als gevolg daarvan is toiletbezoek, koken of afwassen onmogelijk. Dat het huishouden zo tot stilstand komt: dat accepteert u niet. Daarom gaat u op zoek naar middelen om zelf uw riool te ontstoppen. Wat u het beste gebruikt? Hier komt u alle zin en onzin tegen van mogelijke doe-het-zelf middelen. In de vorm van 7 tips.

Giet soda en heet water in het putje

U mengt soda met heet water in een emmer. Op de verpakking van de soda staan meestal de juiste hoeveelheden. U giet het mengsel vervolgens in het putje. Laat het minstens een paar uur inwerken, liefst zelfs een hele nacht. Giet hierna een liter heet water (zonder soda) in de afvoer. Open vervolgens de kraan of spoel even door. Loopt het water weer door? Dan is uw poging tot riool ontstopping geslaagd.

Soda en azijn voor uw riool

Soda helpt goed tegen vetresten in uw riool. Azijn is een uitstekend middel tegen kalk in uw leidingen. Denkt u dat het riool verstopt is door vet of door kalk? Meng dan soda met azijn in een emmer. Houd uw gezicht niet boven de emmer, want het mengsel bruist heel erg. Giet het goedje vervolgens in het putje waar de verstopping zit. Ook hier geldt: laat het middel het liefst een nacht inwerken voor het beste resultaat. Spoel na met heet water en controleer of het water weer goed door het putje stroomt.

Ontstop uw riool met een plopper

U kent het als een stok met een rood stuk flexibel rubber erop: de plopper. En u heeft er vast wel ergens eentje staan. Met de plopper ontstopt u mogelijk de riolering bij uw toilet, wasbak, gootsteen, bad of douche. Heeft u vooraf soda en heet water of soda met azijn gebruikt? Dan zal de ontstopping zelfs vlotter verlopen. Denk hierbij aan drie stapjes:

  1. Zet de plopper op het putje.
  2. Zorg voor een laagje water in uw wasbak, gootsteen, douche of bad.
  3. Beweeg de plopper krachtig op en neer.

Door de druk van de plopper - versterkt door het laagje water - komt het vuil mogelijk naar boven. U trekt dit zo uit het putje. Is de verstopping te hardnekkig? U heeft dan grovere middelen nodig, maar daar zijn wel risico’s aan verbonden.

Uw riool ontstoppen met een ontstoppingsveer

Het is niet ieders talent om een riool te ontstoppen met een ontstoppingsveer ofwel: trekveer. Maar u mag het proberen. U haalt de veer bij een bouwmarkt of u bestelt deze online. De kabel manoeuvreert u langzaam door de verstopte leiding. Het harde uiteinde van de veer prikt de verstopping door. Lukt dit? Check dan of het water weer vlot door de afvoer loopt. Het risico bij deze methode? De veer beschadigt met gemak leidingen. Zet u teveel kracht op de veer, dan kan deze zelfs door een leiding schieten.

Gebruik een hogedrukspuit (voorzichtig)

Met een hogedrukspuit kunt u een verstopping in het riool doorspuiten. Dieper de riolering in. Geen hogedrukreiniger aanwezig? Huur deze dan bij een bouwmarkt. U stopt de spuit zo diep mogelijk in de afvoer. Spuit vervolgens water door de leiding, maar doe dit met beleid! Het water kan namelijk met volle kracht terugkeren, met alle vuile resten erbij.

Reinig de sifon vanbinnen

Deze tip werkt alleen als het gaat om verstopping in uw gootsteen of wasbak. Daar zit immers een sifon: een gekromde leiding met een U-bocht. Juist in deze bocht blijft het vuil vaak steken en dat is mogelijk ook bij u het geval. Met een waterpomptang of schroevendraaier maakt u de sifon los. Hierna reinigt u de binnenkant van alle delen met een warm sopje. Is de sifon weer schoon? Monteer deze weer, maar zorg ervoor dat de sifon goed geplaatst is, anders gaat deze snel lekken. 

Uw riool ontstoppen met cola: een goed idee?

U bent deze tips vast al ergens tegengekomen: een verstopping in het riool wegspoelen met cola. De gedachte hierachter is dat cola ingrediënten bevat die vuil oplossen. Hoe het werkt? U giet een liter cola in het verstopte sanitair. Dan wacht u een half uur. Hierna spoelt u nog even na met een liter heet water. Of dit werkt? De cola zal alleen maar gaan kleven, dus bereid u voor op een teleurstelling.

U bent klaar met riool ontstoppen?

Hopelijk heeft u resultaat geboekt met één of meerdere tips. Niets is namelijk zo goed voor uw humeur als onbezorgd koken, wassen en afwassen. Nog geen tips toegepast? U weet hoe dan ook al meer, want er staan ook de nodige waarschuwingen bij. Kies verstandig, ontstop uw riool met beleid en geniet snel weer van een goed werkende toiletruimte, keuken of badkamer. Wij wensen u succes!

Riool ontstoppen Tilburg?

Wij staan 24/7 voor u klaar!