Gootsteen ontstoppen: 5 x de beste adviezen

Uw gootsteen voert geen water meer af. Mogelijk borrelt het vocht zelfs terug en ruikt u tegelijkertijd een nare geur. Zelf uw gootsteen ontstoppen zonder moeite? De vijf beste adviezen staan hier voor u klaar. Trek een paar goede rubberen handschoenen aan en u kunt aan de slag.

Tip 1. Gebruik soda en heet water voor uw gootsteen

  • Vul een emmer met heet water.
  • Voeg huishoudsoda toe aan het water (kijk op de verpakking voor de dosering).
  • Roer goed door.
  • Giet het mengsel langzaam in uw gootsteen.
  • Laat het mengsel een paar uur inwerken. Liefst een hele nacht.
  • Spoel de gootsteen door met heet water.
  • Kijk of het water weer door de gootsteen loopt.

Tip 2. Ontstop uw gootsteen met soda en azijn

Voor hardnekkige verstoppingen (door kalk of vetresten) is het gebruik van soda en azijn ook goed. U mengt de twee ingrediënten met elkaar zoals hierboven omschreven. Houd uw gezicht echter niet boven het mengsel, want het bruist heel erg. U wilt het niet in uw ogen hebben! Giet het mengsel in de afvoer van uw gootsteen en laat het minstens een uur of twee inwerken. 

Tip 3. Gootsteen ontstoppen met een plopper

Mogelijk gebruikt u liever een ouderwetse plopper voor de gootsteen ontstopping. Maak het rubber eerst flexibel met heet water. Zet het rubber vervolgens op de afvoer en zorg voor een laagje water in de gootsteen. Beweeg de stok ferm op en neer. Steeds krachtiger, tot de verstopping uit uw gootsteen komt. Gebruik u hiervoor soda en heet water? Dat zal het ontstoppen met een plopper makkelijker maken.

Tip 4. Ontstop de gootsteen met een ontstoppingsveer

Heeft u ervaring met een ontstoppingsveer? Leid deze voorzichtig door de gootsteen om de verstopping daar door te prikken. Zet niet teveel kracht op de veer, anders schiet deze misschien door een leiding heen. Geen ervaring met de veer? Gebruik deze dan liever niet en ontstop uw gootsteen met behulp van de vorige tips.

Tip 5. Gebruik geen chemische ontstopper voor uw gootsteen

Chemicaliën lossen weliswaar vuil op, maar ze zijn slecht voor uw leidingen. Die kunnen slijten of zelfs gaten gaan vertonen. Is een leiding stuk? Dan krijgt u last van lekkages en meer verstoppingen. Chemische ontstoppers zijn bovendien slecht voor het milieu en dat is eigenlijk al genoeg reden om ze niet ter hand te nemen.

Hoe voorkomt u een gootsteen verstopping?

Een verstopte gootsteen hindert u bij het koken of afwassen. Dat is erg vervelend, zeker als u ook een vaatwasser op de gootsteen hebt aangesloten. Ook die weigert immers dienst als de gootsteen verstopt is! Hoe u nieuwe verstoppingen in een gootsteen voorkomt? Met de volgende tips maakt u een goede kans:

  1. Plaats een zeefje op de afvoer van uw gootsteen.
  2. Giet geen vet of olie in de gootsteen. Dit verstopt vrijwel onmiddellijk!
  3. Reinig uw gootsteen regelmatig met soda en heet water.

Riool ontstoppen Tilburg?

Wij staan 24/7 voor u klaar!